Jeg havde engang en kunde, der sagde til mig: ”Hjælp, jeg arbejder 48 timer i døgnet. Jeg er blevet en dårlig kæreste og en dårlig chef. Hvordan kommer jeg tilbage på sporet?”

Af Tina Dupont

Jeg havde engang en kunde, der sagde til mig: ”Hjælp, jeg arbejder 48 timer i døgnet. Jeg er blevet en dårlig kæreste og en dårlig chef. Hvordan kommer jeg tilbage på sporet?”

Det blev starten på en ny og mere frugtbar tilgang til hans arbejde. Min kunde var heldig at ’vågne op’ i tide. Og han havde en usædvanlig tillid til mig, som var unik. Men somme tider er man ikke i stand til selv at bede om hjælp.

Som management konsulent anbefaler jeg, at du allierer dig med kollegaer, så I kan holde øje med hinanden og give hinanden et wake up call. På den måde er I ikke alene om at holde stress og udbrændthed 10 sunde lange skridt fra livet.

Men selvom venner og kolleger holder øje på sidelinjen, er det godt at være opmærksom på dig selv. Du kender dig selv og din egen krop bedst.

For mig fungerer det sådan her:

Hvis jeg fire ud af fem dag har åbnet computeren om aftenen.

Hvis jeg springer min eftermiddagsmad over.

Hvis jeg begynder at skippe min træning.

…og så videre og så videre og så videre….

Ja, så ved jeg, at jeg er blevet fanget i et mønster, som ikke er produktivt i længden. Det er MINE advarselslamper. Kender du dine advarselslamper?

For nylig arbejdede jeg med et hold projektledere i en stor dansk organisation. De skulle implementere et omfattende forandringsprojekt med topledelsens og hele virksomhedens bevågenhed. Det var let for mig at se, at de var udbrændte:

”Det er min pligt at fortælle jer, at jeres energiniveau er kritisk. Og I har ansvar for at tage hånd om det – rettidigt! Jeg anbefaler, at I frigør 30 % af jeres tid til stakeholder pleje. Og afsæt et tidsrum derhjemme hver dag til at pleje jeres egen krop og sjæl. Og det her, venner, det kommer altså før alt andet. For hvis I går ned med influenza, tager I hele projektet med jer i faldet.”

De blev dybt berørte, kunne jeg se. Det der rørte dem var, at jeg havde set deres advarselslamper, som de selv havde overhørt. Overhører du også dine egne advarselslamper? Eller aner du ikke, hvad du skal stille op, når advarselslamperne lyser rødt?